
Vishing
Dit is gegevensdiefstal via telefoon door misbruik van het vertrouwen van het publiek in traditionele vaste telefonie. Het is voor de oplichters niet moeilijk om de abonnee te identificeren en namen en adressen te verkrijgen.
Phishing
Dit is gegevensdiefstal per e-mail, waarbij de fraudeur misbruik maakt van het vertrouwen van de ontvanger, bijvoorbeeld door zich uit te geven voor de bank of een andere officiële instantie met als bedoeling het verkrijgen van vertrouwelijke informatie, zoals jouw M1- of M2- codes.
Hoe?
Een onbekende doet zich voor als een officiële instelling, een bank, een provider van bv.
gas of elektriciteit,... Hij neemt contact met je op, hetzij telefonisch (vishing), hetzij per email (phishing) en vraagt je om jouw bankgegevens te bevestigen.
Ter herinnering: de functies M1 & M2
- De M1 knop dient om jou te identificeren in een PCbanking-sessie.
- De M2 knop, gecombineerd met een combinatie via de kaartlezer, zorgt voor meer veiligheid bij het verzenden van transacties. Met deze knop voer je digitaal jouw handtekening in in combinatie met de specifieke gegevens van de verrichting, bv. het totale bedrag van de overschrijving of het aantal transacties (voor bestanden).
De M2 knop dient om een verrichting te VALIDEREN. Laat je dus niet misleiden !
Wat zijn de meest voorkomende vishingpogingen?
• De Europese Gemeenschap, de SPF economie, een advocaat: die jou een schadevergoeding voorstelt na een geval van telefonische intimidatie.
• DHL of DPD: voor online aankopen, b.v. op tweedehandssites.
• Microsoft: onder het voorwendsel van een bug/virus op jouw PC.
• Netflix: met de vraag jouw bancaire gegevens te updaten in jouw abonnement.
• Base, Proximus … : sms met foute info over dubbele betaling van een factuur.
• bpost : onder het voorwendsel van zogezegd frauduleuze transacties van uit het buitenland.